Specialer hos Ejby Fys
Smertevidenskab
Gennem tiden har jeg opbygget en stor nysgerrighed omkring de smerteproblematikker, som ikke forsvinder gennem en træningsorienteret og manuel tilgang (TMT) af den fysioterapeutiske behandling. Derfor har jeg taget smertefysioterapi uddannelsen, som har givet mig en forståelse for de smertemekanismer, der sker i kroppen ved langvarige smerter. Det har bevirket, at behandlingen af de såkaldte langvarige smerter skal have afsæt et helt andet sted end TMT som behandling.
Min grundlæggende tilgang ved behandlingen består i, at give en grundig forståelse af de reaktioner og signaler som opstår, når man har langvarige smerter. Herunder handler det om, at blive bekendt med kroppens nervesystem, og hvordan vores nervesystem påvirkes af ydre og indre faktorer. En større bevidsthed om smertemekanismerne kan bevirke, at man bliver i stand til, at håndtere smerterne bedre over tid, og samtidig opnår bedre fysisk funktion.
Mindfulness
Min uddannelse som mindfulnessinstruktør blev drevet af min forståelse om, at krop og sind er to uadskillelige ting, underbygget af de fysiologiske mekanismer der finder sted, når der forskes i smerter. Efter at have gennemgået smerteuddannelsen, havde jeg behov for at krydre min behandling med den mere kognitive tilgang, som man møder inden for mindfulness-verdenen. Mindfulness er en metode som jeg bruger selv, og som tilbud i mine behandlinger. Helt konkret træner man sin evne til at fokusere og være nærværende. Dette kan foregå ved mindfulness og meditation. Meditationen kan være med guidning, eller udføres med øvelser, hvor man træner sin opmærksomhed.
Mindfulness meditation har fysiologiske gode effekter på vores hjerne. Der kommer et bedre flow gennem øget blodgennemstrømning, herved bedre kommunikation mellem nerveceller i det område, hvor vores bevidsthed ligger.
Mindfulness praktiserer jeg i mange sammenhænge. Primært som del i behandling af smerter, stress og/eller depression. Det kan ligeledes benyttes som træning til at øge indlæringen, fremme præstationer f.eks. i sport eller på arbejdspladsen, samt til alment velbefindende.
Der findes både en østlig og en vestlig version af mindfulness, og jeg er inspireret af den vestlige tilgang, som i mindre grad er spirituel.
Fysioflow og manuel bindevævsbehandling
Fysio Flow er en dansk træningsmetode udviklet med afsæt i evidensbaseret praksis. Der arbejdes med kroppens bindevæv – kroppens fascier -via manuel behandling eller gennem aktive bevægeøvelser, med det formål at øge bevægeligheden og aktivere kroppens ro- og hvilesystem.
Essensen i træning og behandling af kroppens fasciesystem er at skabe bevægelse. Fasciesystemet har et stort indhold af hyaluronsyre, som er et stof der har til funktion at binde væske. Vores krop er svøbt i et `sliding system` af forskellige linjer, som ligger under huden i flere lag. Vi har et overfladisk og et dybt lag af bindevævslinjer, som omslutter vores krop fra top til tå. Dette system har behov for bevægelse for at opretholde et godt `glid`. Hvis man f.eks. har stillesiddende arbejde eller udsættes for fiksering eksempelvis efter en skade, kan bindevævet påvirkes således, at glidningen imellem lagene bliver nedsat og derved gør det vanskeligere, at bevæge sig. Stress over en længere periode kan have samme negative konsekvens.
Fysioflow-træning er til dig med eller uden smerter, der ønsker en mere eftergivelig og bevægelig krop. Derigennem vil du opleve færre smerter og en fornemmelse af fysisk og mental lethed. Læs mere om Fysioflow træningshold her.